Monday, December 27, 2010

Petua Oh Petua!

Salam semua:D

Ceh..tajuk entry kali ni  tak bleh bla betol..haha!
ok..ok!aku teragak nak wat entry ni sebab nak share penglaman aku mempraktikkan petua antik dan moden yang aku da amalkn sejak aku form 2 lgi..


untuk pengetahuan korang2 la kan,aku ni memang obses gilerss la kan dengan petua2 ni..especially dengan petua2 antik yg terbukti berkesan,praktikal dan efektif(ceh..same la tu dengan berkesan..haiyaaa!)..makna nya aku ni memang suka SANGAT la nak berchantiks2 kerana sedia maklum dengan muka yg memang hudus akibat dianiaya oleh jerawat dan bintik hitam yang sgt KEDENGKI dgn muka aku nih!haha!so,because of that,aku slalu merajinkan diri untuk mengGOOGLE dan membelek majalah MIDI,MW empunya mak aku sebab nak cari  petua punya pasal.haha!

banyak gak ar petua yang aku dah try setakat ni..antaranya..letak timun-yg-dibelah-nipis kat mata untuk hilangkan dark circle yg menyebabkan mata kelihatan macam panda..petua ni memang sangat3 berkesan,wa cakap sama lu!aku pakai dlm 2 minggu dark circle aku ilang,beb!tapi of coz la dgn izin Allah Yang Maha Esa baru la dark circle tu hilang..

                                                              

aku pon pernah try madu untuk yg dikatakn boleh merahkan bibir n ilangkan bibir kering!cop..cop!aku try petua ni bkn sesaje nk merah kn bibir aku howwkeyyh!aku guna sebab mase tu aku aktif kawat pastu ozon yg da nipis sebab kn UV mghitamkn kulit n bibir aku..time tu bibir atas aku memang hitam la macam orang merokok!!haha!tapi aku tak tau la berkesan ke tak petua ni sebab aku pakai kejap je memandangkan time tu bekalan madu aku udah abis dong!plus,memang x selesa nak letak madu kat bibir..asyik rase nk jilat je..haha!

satu lagi petua untuk hilangkan jerawat-yang-totally-tak-berkesan-malah-menerukkan-muka-aku iaitu sapu putih telur kat muka..bau die tak yah cakap la kan memang hanyir!busuk!tapi aku gagahkn  je hidong aku ni untuk bau putih telur tu.nak cantik punya pasal!masa pakai tu muka aku memang tegang gilerss macam cucuk botox!haha!nak cakap pon teramat la susah!the next morning,ambik kau!bertimbun ketulan jerawat!haishh!

banyak lagi ptua sebenarnya,tapi malas nak tulis sebab banyak yg x berkesan..kihkih!


so,since that,aku redha je la dgn keadaan muka aku nih..aku just guna basic cleaning je..facial2 nih tak main la ea..hihihi!lagi pon,aku still MUDA REMAJA lagi kan..tak nak la
 tempek kan muka aku nih dengan produk yg penoh dengan harmful chemical..takut bertambah teruk la nanti..haha!
                                                      
                                                         bye everybody!:D
p/s:jgn tertipu dgn muka aku di atas..trick camera..haha!

plus:aku nak sangat kulit muka macam nih!
                                                               
 
  -no blemish!-




byebye for now!

4 comments:

aRa sYamiRa aSyikin said...

bout petua putih telor uh ko gne cmne?? gne kapas ke ko maen letak je camtu??
aq buat x jd cm ko pun...entah2 ko nye telor da masuk angin x?? byk bacteria.....hihi

nur syazwin said...

aku men sapu je la..maybe telor tu dah diselaputi bakteria kot..haha!

aRa sYamiRa aSyikin said...

ape?! ko men sapu je?! tengkorak hang!! spe ngajo ko makcik oii,, meh sni aq ajr cara yg btoll...
gune kapas muke utk letak sikit je putih tlor uh....lps uh baru la hang tepek kt muka hang yg kocik tuu.... bru la jd.....adoaiii...T,T

nur syazwin said...

mene aku tw!aku tgk kat majalah dia main sapu je tw!haishh!