Sunday, January 15, 2012

‎8 Sebab Mengapa Perempuan Bertudung Lebih Baik

Assalamualaikum :D.hihi.
i've something interesting to share with you.
‎8 Sebab Mengapa Perempuan Bertudung Lebih Baik
1) Tuntutan agama - Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. “Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.
Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?*Rasulullah... menjawab, “Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak ! menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

2) Mengurangkan dosa
-Sehelai rambut yang diperlihat kepada seorang lelaki, satu dosa anda dapat. Kalau sehelai rambut sengaja diperlihat kepada 10 lelaki maka 10 dosa anda dapat. Tahukah berapa ribu helai rambut anda? dan tahukah berapa ribu lelaki yang anda hadapi setiap hari?.

3) Lebih pintar dan tenang -Kepala yang dilindungi tudung akan lebih selesa, cuaca panas dapat dilindungi melalui pemakaian tudung. Kepala yang sihat dan selesa akan mendorong kelancaran perjalanan darah di otak, otak akan dapat berfikir dengan cepat dan baik.

4) Tidak membazir
- Tidak perlu pening-pening kepala membazirkan masa nak luruskan rambut, warnakan rambut dan membazirkan wang membeli shampoo, pewarna mahal atau pergi ke salun.

5) Lebih sopan dan manis -Lebih 98% lelaki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis. (Jadi korang ada value added sebenarnya)

6) Rambut lebih tahan lama dan sihat -Fakta: Rambut yang terdedah kepada sinaran UV akan merosakkan rambut. Walaupun anda memakai syampoo pelindung, hakikatnya syampoo itu sendiri mengandungi bahan kimia merosakkan.

7) Menjadikan diri anda “Mahal”
- Kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita bertudung ibarat buah epal yang sedang masak ranum di pokok tetapi sukar dicapai kerana kedudukannya di puncak pokok berbanding epal-epal lain.

8 ) Lebih dihormati - Wanita bertudung lebih dihormati ramai, setiap tutur katanya menjadi panduan dan kesopanan serta sifat merendah diri menjadikan anda begitu dikagumi.


well,facts ni aku copy paste dari facebook sebenarnya.aku share benda ni bukan la nak megah-megahkan diri sebab aku ni bertudung or nak buruk-burukkan orang yang tak bertudung.it's just a small thought that i think i should share with you guys. Tak dinafikan menutup aurat ni memang kewajipan semua Muslim,tapi bukan hanya sekadar bertudung.kalau kita bertudung tapi pakai baju ketat,singkat,nampak lengan pon tak guna jugak kan ? so starting from this moment ,mari lah kita sama-sama berazam untuk menutup aurat kita dengan lebih sempurna,okay .but jangan lupa ,solat pon kena jaga :D

 


2 comments:

Anonymous said...

Setuju k :D

nur syazwin said...

huhu.thanks sebab sudi comment :)